Budowa systemu kominowego Perfect – uchwyt mocujący komin w konstrukcji drewnianej
Zapewnienie usztywnienia przewodu kominowego w konstrukcji drewnianej jest istotnym elementem z punktu widzenia statyki kominów, zgodnej z normą dylatacji komina, eliminacji mostków termicznych i trwałości zewnętrznych obróbek dekarskich.
2015-08-28, 17:37

Uchwyt mocujący komin to element, który służy do zapewnienia sztywności oraz oddylatowania przejścia przewodu kominowego przez konstrukcje drewniane budynku. Zwykle jest on wykonany z zabezpieczonego antykorozyjnie metalu. Dzięki zastosowanym rozwiązaniom konstrukcyjnym, możemy swobodnie dopasować rozmiar uchwytu do wielkości mocowanego komina. Montaż uchwytu, ze względu na niską wagę oraz kompletność rozwiązania, jest szybki i bezproblemowy.

Dawniej przewody kominowe nie były w ogóle usztywniane. Czasami usztywniano je za pomocą specjalnie wykonanej konstrukcji drewnianej tzw. wymianów. Przestrzeń pomiędzy wymianem a obudową komina zwykle wypełniano betonem a spodnią część przestrzeni pomiędzy drewnem i obudową komina uszczelniano płytami z wełny mineralnej. Było to rozwiązanie trudne w realizacji i nietrwałe w użytkowaniu. W tych warunkach beton podlegał szybkiej erozji. Stosowane rozwiązania powodowały powstanie mostków termicznych i znacznego wzrostu kosztów ogrzewania.

Prezentowany uchwyt mocujący komin Perfect zapewnia nie tylko odpowiednią sztywność przejścia komina przez konstrukcję drewnianą ale praktycznie całkowicie likwiduje mostki termiczne (przestrzeń pomiędzy konstrukcją a obudową komina należy wypełnić niepalnym materiałem izolacyjnym).

Uchwyt mocujący Perfect znacząco poprawia sztywność oraz podatność przewodu kominowego na odkształcenia boczne dzięki czemu ograniczamy konieczność dodatkowego usztywniania komina w pionie poprzez zastosowanie prętów zbrojeniowych. Zbrojenie komina prętami zbrojeniowymi nie tylko generuje dodatkowe koszty, ale jest pracochłonne i trudne w realizacji co znacznie wydłuża czas montażu. Uchwyt usztywniający to kompletne, łatwe w aplikacji rozwiązanie o uniwersalnym przeznaczeniu.

Usztywnienie przejścia przewodu kominowego przez konstrukcję drewnianą wpływa korzystnie na trwałość obróbek dekarskich komina. Usztywniony komin, pod wpływem parcia np. wiatru, pracuje (buja się) w znacznie mniejszym stopniu i redukuje ryzyko powstania przecieków w połaci dachowej.

Uchwyty usztywniające ułatwiają montaż kominów, ograniczają ryzyko powstania niekorzystnych zjawisk związanych z brakiem sztywności przejścia przewodu kominowego przez konstrukcję drewnianą. Jest to rozwiązanie nowoczesne, spełniające oczekiwania współczesnego klienta. Zapraszamy do współpracy.

Firma Perfect - nowoczesny producent systemów kominowych buduje unikatowe relacje z klientami dzieląc się swoją wiedzą i doświadczeniem. Naszym klientom zapewniamy najwyższe standardy serwisu. Firma Perfect realizuje tym samym cel zajęcia pozycji partnera pierwszego wyboru dla firm handlowych, wykonawczych i klientów indywidualnych. Nasz cel realizujemy zapewniając produkty w najwyższej klasie jakości i bezpieczeństwa. Dążymy do zapewnienia najwyższego poziomu satysfakcji klientów poprzez poszukiwanie nowych rozwiązań i stałe podnoszenie Naszych kompetencji co czyni Nas atrakcyjnym i nowoczesnym partnerem do współpracy. Zapraszamy do zapoznania się z Naszą pełną ofertą na Naszej stronie internetowej www.SystemyKominowePerfect.pl.

Łukasz Maćkowiak
prezes